Klavierplezier

Meer plezier aan het klavier

PC sneller opstarten

Iedereen herkent dit wel, je hebt je pas aangekochte pc aangezet en je bureaublad staat in nauwelijks 40 seconden op je scherm. Maar na enkele maanden lijkt het wel een eeuwigheid te duren alvorens het besturingssysteem volledig is opgestart. Het kan natuurlijk gebeuren dat er ergens een defect/conflict is met soft- of hardware of dat er zich virussen hebben genesteld, maar ik ga ervan uit dat dit niet het geval is zoals in de meeste gevallen. De oorzaak van de vertraging moeten we dus elders gaan zoeken.

De meest radicale en effectieve oplossing is een complete herformattering van je harde schijf of partitie. Dit neemt echter heel wat tijd in beslag. Eerst een backup maken van je gegevens, formatteren, windows herinstalleren. Gelukkig zijn er ook alternatieven die de opstartprocedure gevoelig kunnen versnellen. Ik zet ze even op een rijtje.

1. Startprocedure versnellen

Ga naar start en klik op uitvoeren en tik vervolgens msconfig. (WIN+R)

uitvoeren

uitvoeren

Vervolgens klikt u op OK en dan verschijnt een nieuw dialoogvenster: “hulpprogramma voor systeemconfiguratie”. Ga naar het tabblad opstarten.

Hulpprogramma voor systeemconfiguratie

Hulpprogramma voor systeemconfiguratie

Verwijder zoveel mogelijk vinkjes uit de lijst. De volgende keer dat je Windows opstart worden deze niet langer samen opgestart. (Tenzij je het vinkje terug plaatst natuurlijk) De meeste zijn echt niet nodig om altijd op te starten en nemen bijgevolg enkel geheugen in beslag en vertragen dus enkel het systeem.
Opgelet! Sommige van deze items zijn noodzakelijk bij het opstarten van je systeem. Bij twijfel kan je het even opzoeken op een van volgende bronnen:

2. Verplichte aanmelding

Windows vraagt bij elke opstart om je aan te melden met gebruikersnaam en wachtwoord. Als je enige gebruiker bent van je pc neemt dit enkel tijd en moeite in beslag.
Ga naar start > configuratiescherm > gebruikersaccounts of win+r > typ: control userpasswords2 (netplwiz in Windows 7)
In het dialoogvenster dat verschijnt ziet u een lijst met alle gebruikers en bovenaan de optie “Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken.” Vink deze optie uit. Bevestig met ok en vul de gebruikersnaam en wachtwoord (2x) in van de account die Windows voortaan automatisch moet opstarten. Voltooi met ok.

gebruikersaccounts

Automatisch aanmelden in Windows

3. Controleer regelmatig op virussen en spyware.

Eigenlijk is dit vanzelfsprekend, iedereen die met internet is verbonden moet regelmatig op virussen en spyware controleren. Besmette computers leveren niet alleen problemen, maar werken ook trager. Antivirus- en antispywareprogramma’s (en firewalls) zijn er in alle maten en gewichten. Van gratis versies tot -soms heel dure- betalende varianten. Duurder betekend hier zeker niet altijd beter. Van de gratis versies bestaat ook meestal een betalende variant die een completere bescherming bieden zoals virusscan en antispyware en firewall in 1. Sommige virussen of spyware worden enkel gevonden door de gratis versies en andere dan weer enkel door de betalende varianten. Toch mag je geen meerdere van deze programma’s installeren, deze werken mekaar namelijk tegen. Een kort overzichtje van de meest populaire programma’s zijn:

Ten slotte bestaan er ook nog verschillende veelal gratis tools die beloven je systeem te versnellen. Mijn ervaring leert echter dat deze programma’s hun werk niet altijd even goed doen. Erger nog, in sommige gevallen vertragen ze je pc nog meer! Of er worden bestanden verwijderd die achteraf gezien foutmeldingen opleveren etc. Daarom raad ik het gebruik ervan af.

Er zijn nog eindeloos veel tips en trucjes om je pc een paar milliseconden te versnellen, maar deze ga ik hier niet allemaal bespreken. Een zoektocht op het net kan je hier wel bij verder helpen uiteraard. Maar de meest belangrijkste heb ik hier toch wel vermeld.

Veel computerplezier!

Noot: dit artikel is nog niet compleet en er zal nog een update volgen.Advertenties

december 24, 2009 - Posted by | PC-problemen | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: