Klavierplezier

Meer plezier aan het klavier

Internet & privacy versus spam

Ik verschiet nog steeds als ik merk dat veel mensen geloven dat ze anoniem zijn als ze surfen op internet, voor alle duidelijkheid dit is absoluut niet het geval. Alles wordt in de eerste plaats nauwlettend bijgehouden door uw ISP (internet service provider) oftewel de maatschappij die u van internet voorziet (Telenet, Belgacom, etc). U hoeft zich daar nu ook niet meteen zoveel zorgen over te maken, er is nog altijd de wet van de privacy en die moet uiteraard worden gerespecteert. Behalve als u zich met illegale praktijken bezighoud is dit in feite ook niet echt belangrijk.

Maar u moet dit wel in het achterhoofd houden. Telkens wanneer u het wereld wijde web (www) betreedt laat u sporen na. En meestal is dit allemaal vrij onschuldig, zoals bijvoorbeeld reageren op een artikel dat u leest, het uitbrengen van een stem op een poll, etc. Maar vele mensen laten hierbij ook hun e-mailadres achter. Ook ik doe dit, het is nog steeds de beste en makkelijkste manier om in contact te kunnen komen met anderen. Maar er zijn -jammer genoeg- veel mensen die er op uit zijn om zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen en te bewaren in databases. Deze databases worden dan gebruikt (of verkocht) aan reclamebureau’s en daardoor krijg je dan een mailbox vol met ongewenste e-mail, spam dus. Het versturen van spam is dan wel illegaal, toch is wereldwijd meer dan 50% van alle e-mailverkeer spam.

Dit gezegd zijnde, denk je beter 2x na vooraleer je je e-mailadres zomaar aan derden doorgeeft. Heb je een eigen website of blog zet dan ook nooit een link op je site met “mail mij” en vervolgens je e-mailadres. (naam@provider.be) Criminelen die zich bezighouden met het afzoeken naar e-mailadressen doen dit natuurlijk niet handmatig, maar maken handig gebruik van programma’s die het net afschuimen op zoek naar teksten waar een “@” in voorkomt en zo is het kinderspel om binnen de kortste keren een grote database te hebben met e-mailadressen.

Een mogelijke oplossing is het aanmaken van een (gratis) tweede e-mailadres. Bijvoorbeeld op hotmail of yahoo. (er zijn nog eindeloos veel sites waar je dit kan doen). Je gebruikt dan telkens dit secundaire adres op internet en enkel voor je persoonlijke contactpersonen en belangrijke zaken je primaire e-mail. Er bestaan ook veel tools die de strijd met spam aangaan en meestal heeft je ISP ook al zo’n spamfilter standaard geïnstalleerd, maar het is onmogelijk om alle spam buiten te houden.

Natuurlijk is niet elke onbekende of ongewenste mail per definitie spam. Soms gebeurd het dat je je inschrijft op een site voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of andere veelal gratis diensten. Deze sturen dan ook regelmatig (meestal maandelijks of wekelijks) reclame toe. Maar je kan je hier meestal ook gewoon uitschrijven. Het staat normaal gezien wel (verplicht) vermeld in de kleine lettertjes, maar velen hebben de neiging dit niet te lezen of kijken er over.

Maar hoe pak je dit nu best aan als je bijvoorbeeld een Blog of website hebt? Je wilt natuurlijk dat je lezers jou kunnen bereiken via een simpele klik op een link. Maar gelijktijdig mogen spamrobots deze link niet vinden. Wel daar bestaat een oplossing voor. Zoals ik reeds heb uitgelegd, deze e-mail scanners lezen het internet op zoek naar het @ teken en “mailto” comando. Dus het enige wat we moeten doen is ervoor te zorgen dat dit niet uw HTML code voorkomt. Dit kan je doen door uw link naar uw e-mail adres in uw html code te vervangen door de ASCII codes.

Dat ziet er dan zo uit:

Code mailto

Code mailto (klik om te vergroten)

resultaat:

Contact : Webmaster

Advertenties

december 27, 2009 - Posted by | Computerbeveiliging, internet | , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: