Klavierplezier

Meer plezier aan het klavier

Back-up maken

Het is van cruciaal belang om geregeld een kopie te maken van uw computerbestanden. Zonder back-up dreigt u belangrijke gegevens te verliezen. Hoe begint u eraan?

Op een dag slaat het noodlot toe: uw computer crasht. Of erger nog, u ziet al uw kostbare computergegevens in de vlammen opgaan. Hopelijk bezit u dan een back-up! Om een reservekopie te maken, zijn er in grote lijnen drie manieren, afhankelijk van wat u precies wilt veilig stellen: “disaster recovery”, een back-up van bestanden en archivering. Hoe begint u eraan?

1. Disaster recovery

Mocht u uw computer onherroepelijk kwijtraken (bv. door verlies, diefstal of zware schade), dan zult u een ander toestel helemaal opnieuw moeten installeren. Dat betekent dat u eerst en vooral het besturingssysteem weer op gang moet krijgen. Door uw computer als het ware te “klonen” is alles in zo’n geval weer vrij snel bij het oude. Pak het dus van meet af aan grondig aan:
– noteer al uw licenties, instellingen, paswoorden enz. op papier en berg dat uit de buurt van uw computer op.
– bewaar alle installatie-cd’s of -dvd’s (van video- en geluidskaart, printer, scanner, cd/dvd-brander,…) eveneens weg van de computer. Ze besparen u achteraf de tijd om op het internet de drivers terug te vinden die nodig zijn om uw randapparatuur weer aan de praat krijgen.
– maak een systeemback-up. Daardoor kunt u op elk moment snel terugkeren naar de toestand van uw besturingssysteem op het moment van de back-up. Met behulp van het programma Norton Ghost van Symantec creëert u een kopie (“image”) van uw volledige harde schijf of een onderverdeling daarvan (“partitie”).  Aangezien die enorm veel plaats inneemt hebt u een externe harde schijf nodig om ze daarop te bewaren.
– u kunt uw kopie coderen opdat die niet toegankelijk is voor buitenstaanders. Opgelet echter: als u de benodigde sleutel kwijtspeelt, hebt u ook zelf geen toegang meer. Dit is dus enkel aan te raden indien het om zeer vertrouwelijke informatie gaat.

2. Back-up van bestanden

Bezit u geen onherstelbare programma’s of hebt u nog een up-to-date systeemkopie, dan volstaat een systematische back-up van belangrijke bestanden.  Als u op zeker spelen wilt spelen, kunt u al uw bestanden in hun geheel kopiëren. Dat vergt echter heel wat plaats op een externe drager. Daarom kan het handiger zijn om bepaalde bestanden te selecteren, zoals uw digitale foto’s, muziekcollectie, belangrijke documenten, financiële gegevens, e-mailberichten en -adressen, internetfavorieten of gedownloade software.
Een andere mogelijkheid is enkel datgene te kopiëren dat sinds de laatste back-up is gewijzigd (incrementele back-up). Dit maakt het wel wat complexer om uw bestanden achteraf te herstellen, aangezien u die moet gaan zoeken in verschillende back-ups. Zo loopt u de kans bepaalde bestanden over het hoofd te zien. Voor het zover is, doet u er dan ook goed aan het herstel eens te oefenen.
Hebt u een externe harde schijf, dan kunt u de bestanden in kwestie gewoon aanklikken en naar de gewenste plek “slepen”. Een andere mogelijkheid is een kopie te maken op een beschrijfbare cd of dvd. Een cd-r of dvd-r is het veiligst, want die is maar eenmaal beschrijfbaar. U kunt hem dus niet per ongeluk overschrijven. Kiest u toch voor meermaals beschrijfbare cd-rw’s of dvd-rw’s, neem dan drie exemplaren die u telkens afwisselt.

3. Archivering van bestanden

Als u een back-up maakt, laat u de brongegevens op uw computer staan. Hebt u ze daar echter niet meteen nodig en wilt u wat ruimte vrijmaken op de harde schijf, dan hoeft dat niet noodzakelijk. U kunt bepaalde bestanden ook op een schijfje branden en vervolgens van de harde schijf halen. Denk bijvoorbeeld aan uw meest recente vakantiefoto’s. Maar neem geen enkel risico! Gebruik uitsluitend cd’s of dvd’s die maar eenmaal beschrijfbaar zijn om uitwissen te voorkomen. Ga ook meteen na of het kopiëren is gelukt voor u de bestanden weghaalt. Probeer dus enkele willekeurige bestanden op de cd of dvd te openen, het liefst op een andere computer. Zo bent u zeker dat ze probleemloos ook leesbaar zijn door een andere computer, mocht u daar achteraf op terugvallen. Bewaar uw “archief” vervolgens zorgvuldig uit de buurt van uw computer. Maar hou er rekenig mee dat geen enkele cd of dvd eeuwig meegaat. Om de 3 of 5 jaar doet u er goed aan de inhoud nogmaals te kopiëren op de standaarddrager van dat moment (bv. in de nabije toekomst een Blu-Ray dvd).

4. Backup software en tools

Er bestaan ook een hele reeks hulpprogramma’s die het u eenvoudiger maken om een back-up te nemen van al uw kostbare gegevens. Persoonlijk maak ik echter geen gebruik van die tools en vertrouw ik op het handmatig nemen van back-ups. Mocht u toch hulp willen d.m.v. backup software, kijk dan even op onderstaande links.

  • Download.com geeft u een overzicht van de meest courante back-up software
  • Of zoek eens via Google
Advertenties

december 28, 2009 - Posted by | Computerbeveiliging, Gratis tools, internet, PC-problemen | , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: