Klavierplezier

Meer plezier aan het klavier

Veilig betalen van aankopen via internet

Veilig betalen van aankopen via internet

Kopen en verkopen via internet wint steeds meer aan populariteit. En terecht ook, je wint er tijd mee want je hoeft je niet meer te verplaatsen. Je bespaart op die manier ook geld, want tijd is geld, maar ook de online handelaars of verkopers sparen er geld mee en moedigen het kopen via internet dus aan, waardoor de consument vaak van kleine en soms grote voordelen kan genieten. Bovendien is het mogelijk om met een muisklik wereldwijd aankopen te doen, dus ook dingen te bestellen van Amerika en aangezien de dollar zo laag staat t.o.v. de euro kun je op die manier ook nog eens geld besparen. Je kan het internet bovendien raadplegen om de wisselkoersen te bekijken. Oké, er komen dan wel verzendkosten bij, maar deze wegen niet op tegen het voordeel dat je kan halen bij grote aankopen. Bovendien vallen de verzendkosten vaak weg als je een voldoende grote hoeveelheid aankopen besteedt. Kortom, redenen genoeg om dit zelf ook eens te proberen.

Maar, is het allemaal wel veilig en te vertrouwen? Er zijn wel een aantal zaken die onze aandacht verdienen als je wil kopen op internet. Ik som de belangrijkste hier op.

Wie is de verkoper?

Ga na of alle gegevens van de verkoper vermeld worden: naam, adres, telefoon, fax, email-adres, BTW-nummer, ondernemingsnummer. Dit is nuttig om, als er achteraf problemen zijn, de verkoper te kunnen contacteren.

Vergelijk de producten op prijs, eigenschappen en kwaliteit

Nog een voordeel van online handelen: je kan in een muisklik de producten vergelijken op prijs, eigenschappen en kwaliteit. Een zoektocht in Google levert je doorgaans voldoende informatie, maar er bestaan ook sites die gespecialiseert zijn in prijsvergelijking. Kieskeurig.be is daar een goed voorbeeld van. De webwinkels die op deze site vermeld worden, zijn uitgebreid gescreend en zijn dus betrouwbaar. Ook vind je er nuttige informatie over het online shoppen in het algemeen.

Hoeveel kost het product of de dienst?

Ga na hoeveel het product of de dienst kost. Hou rekening met de verzendingskosten, met de BTW, de douanekosten als je iets koopt buiten de Europese Unie. Een goede site vermeld al deze gegevens duidelijk.

Wat zijn de rechten en plichten van de koper?

Ga na of je nog kan afzien van de aankoop mocht je je achteraf nog bedenken. Controleer hoe de naverkoop werkt en of de firma garanties geeft. In België tellen Amerikaanse garanties niet.

Is de site beveiligd?

Dit is heel belangrijk. Hoe herken je een beveiligde site? Welnu, een niet beveiligde site heeft geen adres met https (let op de s). Beschikt de site wel over een dergelijk adres dan vormt dit een bijna waterdichte garantie en is kopen dus minder gevaarlijk dan op een niet beveiligde site. Koop bij voorkeur ook bij grote sites die een reputatie hoog te houden hebben, zij zullen er alles aan doen om het handelen via internet veilig te laten gebeuren want ze hebben daar zelf ook alle belang bij. Minder grote sites hebben het risico om failliet te gaan of dat er wanpraktijken gebeuren (niet dat elke kleinere site dit doet, maar beter voorkomen dan genezen denk ik dan)

Hoe zit het met de privacy?

Een goede webshop vermeldt wat er met uw persoonsgegevens gebeurt. Dit staat vermeld in de privacy policy van de webshop.

Hoe kan je betalen?

Vroeger had je altijd een betaalkaart nodig zoals Visa of MasterCard. Aan de wijze waarop de betaalmiddelen voorgesteld worden, erken je ook een betrouwbare verkoper. Sites met het logo “Verifed by Visa”, “Master Card Secure Code” of “Bancontact/Mister Cash” verdienen de voorkeur. Deze sites maken gebruik van 3D-Secure en er wordt een geheime code aangemaakt door de Diggipass of kaartlezer. Ook een American Express-kaart biedt voldoende zekerheid. Maar tegenwoordig kan je ook steeds vaker met bankoverschrijvingen betalen. Het nadeel is dat het iets langer duurt (voor nationale betalingen gemiddeld 2 werkdagen) omdat de bank de verrichting moet doorvoeren. Maar aangezien veel mensen geen Visa of iets dergelijks hebben is dit een welkom en zeer veilig alternatief. Nog een laatste alternatief voor betalingen uit te voeren is het betalen via de telefoon/gsm. Deze methode wordt vooral veel gebruikt voor kleine betalingen. Enige nadeel is dat er via gsm vaak extra kosten aan verbonden zijn door je provider. Voor de rest is dit een heel snelle en veilige methode.

Gebruik Paypal!

Met de gratis dienst van PayPal kan u nog veiliger betalen. Via een account bij Paypal hoeft u niet telkens voor elke aankoop uw gegevens van uw betaalkaart (Visa of MasterCard) door te geven. U geeft éénmaal uw gegevens door aan PayPal, en voor elke verdere aankopen gebruikt u uw rekening bij Paypal om uw aankoop snel, maar vooral veilig af te handelen. Alle verrichtingen met uw bankkaart gebeuren op de achtergrond, zonder dat er bankkaart-gegevens verstuurd worden. Vroeger kon je ook hier enkel met Creditkaarten werken (Visa, Mastercard, e.d.) maar tegenwoordig volstaat een bankrekening ook.

De nederlandstalige website van Paypal vindt u hier: www.paypal.be. U vindt er alles over de verschillende beschermingen die u geniet. De werkwijze is eenvoudig: u vraagt via deze website een rekening aan door enkele gegevens over uzelf te verstrekken. U krijgt een gebruikersnaam en een paswoord. Via deze gebruikersnaam en paswoord kan u elke aankoop snel en veilig afhandelen.

PayPal is ook zo vriendelijk om u per e-mail te verwittigen als de geldigheidstermijn van uw bankkaart teneinde loopt. U kan dan heel eenvoudig uw nieuwe bankkaart-gegevens doorgeven.
Hulp nodig bij het registreren van een Paypal account?

Uitprinten van je bestelling

Print steeds je bestelling uit om een bewijs van je bestelling en betaling bij te houden. Of bewaar een digitale kopie ervan op uw harde schijf, zo bespaart u ook nog eens inkt en papier. Dit is vooral voor jezelf handig als overzicht of voor je boekhouding, maar ook mochten er achteraf ondanks alle voorzorgen toch problemen optreden hebt u tenminste een betalingsbewijs.

Conclusie

Kopen via internet is zeker de moeite waard, maar houd rekening met bovenstaande belangrijke principes.

Advertenties

december 30, 2009 - Posted by | Computerbeveiliging, Gratis diensten, internet, online handelen | , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: